Esports 050 is een organisatie die zich inzet voor esports ontwikkeling in Groningen. Esports 050 creëert een platform voor esporters in het noorden maar is ook een kennisforum voor bedrijven en organisaties die geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden die esports bieden. Dit doen wij in samenwerking met kennispartners als Hanzehogeschool Groningen, Alfa college en gemeente Groningen.

Esports 050

Mentale gezondheid van esporters

Bron: Tim Gouw (Pexels)

Helaas zijn er bij esports ook nadelige psychologische klachten. Voorbeelden zijn stress, slaapverstoringen, verslaving, geweld en agressie. 

Video games zijn volgens hilvoorde & pot (2016) zo ontworpen dat ze diverse psychologische behoeften kunnen bevredigingen en gamers zo intense belevingen en voldoening ervaren. Videogames laten hierin een vergelijkbare structuur zien als gokken, met mogelijk gelijke effecten, namelijk verslaving. Verslaafde jongeren hebben een verhoogd niveau van psychologische en sociale stress, presteert minder op school, spijbelt meer, heeft verminderde slaaptijd, heeft minder vrijetijdsactiviteiten en heeft meer gedachten over zelfmoord. (Rehbein e.a., 2009, Wei Peng & Ming Liu, 2010). Maar Lehenbauer-Baum en Fohringer (2015) schrijven dat, net als bij traditionele sporten, bij esports uithoudingsvermogen belangrijk is. Daar horen ook offers bij om de top te bereiken. In plaats van geprezen worden voor discipline en vastberadenheid, krijgt de fanatieke gamer in sommige gevallen de diagnose ‘Internet Gaming Disorder’

Add Comment